Var köper man ekologisk mat?

img-358

De flesta affärer har idag ett visst urval med ekologiska produkter. Socker, kaffe, mjöl, morötter, potatis och choklad är några av de varor man ganska lätt kan byta ut till ekologiska alternativ. Bara genom några få varor har du gjort mycket.

Att bli lurad i matbutiken är ingen ovanlighet med alla invecklade märken man ska hålla koll på. Dock kan du vara säker på att när du handlar ekologiskt så finns det endast två märken du behöver hålla reda på, nämligen KRAV och EU:s märkning för ekologiskt jordbruk. När du ser dessa märken på en produkt i mataffären kan du vara säker på att du inte blir lurad, de är ekologiska. Du kan vara säker på detta eftersom de är lagskyddade i Sverige.

För de som vill satsa ännu mer på ekologiska råvaror finns många företag som har börjat erbjuda ekologiska produkter via nätet. För de som bor i södra Sverige är ett exempel Mossagården i Veberöd.  Mossagården har sedan länge erbjudit människor att via nätet beställa ekologiska frukter och grönsaker som sedan levereras direkt till olika utlämningsställen. Den som vill betalar en liten extra summa och får det levererat direkt till dörren.  Ett otroligt smart och enkelt sätt att handla ekologiskt på!

Att handla ekologiskt blir egentligen inte dyrare för plånboken. Det handlar om att omprioritera. Exempelvis går ca 40 % av medelsvenskens matpengar till godis och andra tomma kalorier. Vi slänger också cirka 1/3 av maten vi äter och ändå påstår vi att vi inte har råd att handla ekologiskt. Vi prioriterar idag mycket hellre dyra resmål och prylar att fylla hemmet med istället för att skära ned lite på den materiella biten och istället handla mer ekologiskt.  Naturligtvis finns det nackdelar med allting, såsom att ohyra kanske lättare sprids med de ekologiska produkterna, men fördelarna är onekligen många fler.