Ekologiskt kaffe och vin

img-954

Ekologiskt vin har under senare år ökat markant på Systembolagets hyllor. Efterfrågan har ökat och fler och fler producenter i världen väljer att odla sina druvor ekologiskt.  Smaken skiljer sig dock inte mellan ekologiskt och icke-ekologiskt vin. Så varför välja ett ekologiskt vin när det smakar likadant?

Många bekämpningsmedel som används vid odling av druvor stannar kvar i druvan och verkar inifrån. Vid ekologisk odling får dessa traditionella bekämpningsmedel inte användas och därmed finns inte de skadliga ämnena i vinet som vi sedan dricker. Så om man inte vill välja ekologiskt vin för miljöns skull kan man göra det för sin egen hälsa. På ekologiska vingårdar har man också ersatt konstgödsel med naturgödsel och istället för att ta död på ogräset plöjer man ner det och använder det som gödning i efterhand.

krav_marke_pmsSvenskarna dricker näst mest kaffe i hela världen. Kaffet är tillsammans med bananerna världens mest besprutade livsmedel. Besprutningarna är inte bara farliga för miljön utan påverkar arbetarna och deras barn oerhört negativt. Många drabbas av nervskador och dör alldeles för tidigt. Genom att välja ekologiskt kaffe bidrar du till mindre utsläpp i naturen och förhindrar även att skogsskövlingen i Sydamerika fortsätter, samtidigt som du förbättrar flera människors liv.

fairtradeDe som tjänar mest på kaffeodlingarna är inte de som arbetar på eller äger odlingen. Det är mellanhänderna och rika storföretag som tjänar ännu mer medan de som redan är fattiga blir fattigare. KRAV-märkt kaffe garanterar dig ett ekologiskt odlat kaffe och ett Fairtrade/rättvisemärkt kaffe garanterar också att odlarna får bättre villkor.  Märkningen till höger indikerar också att arbetarna tjänar tillräckligt med pengar för att få ett hållbart ekonomiskt liv.

Fairtrade handlar om att de som faktiskt producerar produkten ska få skälig del av vinsten.

Som konsument är det viktigt att fråga efter ekologiska eller rättvisemärkta produkter då det är vi som styr efterfrågan.