Ekologisk bomull

bomulleko

Vanlig bomull – skadlig för både människor och naturen

När man odlar vanlig bomull, det vill säga icke ekologisk bomull, använder man stora mängder av både bekämpningsmedel och konstgjorda gödningsmedel. Gifterna från bekämpningsmedlen är mycket skadliga för människorna som bor och arbetar vid bomullsfälten. De får omedvetet i sig dessa gifter via både luft och vatten. Användning av konstgjorda gödningsmedlen har också negativa konsekvenser. De innehåller bland annat farliga tungmetaller, exempelvis kadmium, som tas upp av bomullen. Dessutom bidrar konstgjorda gödningsmedel till övergödning av vattendrag.

Ekologisk bomull

bomull

Vid odling av ekologisk bomull används varken konstgjorda gödningsmedel eller kemiska bekämpningsmedel. Dessutom skördar man bomullen för hand, vilket är mycket mer miljövänligt.

Andra fördelar med ekologisk bomull är att den har högre kvalitet med långa, jämna och mjuka fibrer. Detta beror på att ekologisk bomull inte stressas fram med hjälp av konstgödsel. Ekologisk bomull är dessutom mer hållbar eftersom den inte utsetts (och påverkas) av kemikalier.

Man kan idag inte med säkerhet säga att de gifter som finns i vanliga bomullskläder bidrar till hälsoproblem. Däremot kan du genom sitt val att köpa kläder tillverkade av ekologisk bomull bidra till en bättre miljö.

Att tänka på

Tänk på att kläder som är tillverkade av ekologiskt bomull (obehandlad bomull) kan krympa lite mer än normalt när du tvättar dem.

Vart kan man köpa kläder i ekologisk bomull?

Allt fler större klädkedjor har börjat använda sig av ekologisk bomull och en av dem det svenska klädmärket H&M. Även Lindex, Kappahl och många fler satsar idag på kläder i 100 % ekologisk bomull.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *