Att handla ekologiskt

img-349

Att köpa ekologisk mat har inte alltid varit det lättaste. Lyckligtvis har det under senare år blivit mer och mer populärt att äta just ekologisk mat och därför har vanliga butiker såsom ICA, Coop, Maxi och Willys skaffat ekologiska alternativ i sina sortiment.

Att köpa ekologiska bananer och morötter eller ekologiskt socker och mjöl är inga problem, men när det kommer till många andra varor blir det genast mycket svårare. Det är tråkigt nog näst intill omöjligt att skaffa en fullt ekologisk matkasse i dagens läge. För den som kanske inte har tillgång till att köpa så mycket ekologiskt kan det vara bra att börja med några få varor där det ekologiska odlingssättet förändrar både miljön och tillvaron för människor som odlat fram produkterna.

Vid framställning av kaffe används farliga bekämpningsmedel som sedan en lång tid tillbaka varit förbjudna i både Sverige och i EU. Dessa kemikalier skadar vår miljö och tar död på både människor och djur. För en liten extra slant kan du genom att välja ekologiskt kaffe göra många på jorden en tjänst.

Potatis är också en produkt där det är bra att välja ekologiskt. Potatisen besprutas extremt hårt i Sverige och i vårt svenska vatten finns det spår av bekämpningsmedel, även i regnet. Genom att välja ekologisk potatis utsätter du inte din kropp för onödiga kemiska medel och du sparar även på vår natur.

Vindruvor och bananer är som potatisen några av våra mest besprutade produkter och därför bör man välja ekologiska sådana. Vindruvor med sina tunna skal har kvar alla bekämpningsmedel när vi äter dem och bananerna besprutas med så pass farliga kemikalier att arbetarna och deras barn får nervskador.

Genom att välja ekologisk mjölk och andra mejeriprodukter köper du produkter som kommer från djur som fått leva på ett mer naturligt sätt. Dessa kor, får och getter utfodras också med ekologiskt odlade produkter vilket gynnar naturen i de länder där fodret odlas.